Elsi Ojala tarttui Himoksen ohjaksiin

Paluu juurille oli selkeä päätös. Tuore toimitusjohtaja tuntee laskettelukeskuksen mäet ja kumpareet vuosien takaa.

Elsi Ojala, 48, tiesi, mihin ryhtyi, kun hän aloitti neljä vuotta sitten Himoksen liiketoimintajohtajana. Lokakuun alussa hänestä tuli Himos-Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja.

Nuoruudessaan Elsi on myynyt Himoksella kahvia ja pullaa, vuokrannut lasketteluvälineitä ja toiminut hiihdonopettajana. Himoksen hangille hän on tuonut myöhemmin omat lapsensa mummolaan. Kyllä vain – tuore toimitusjohtaja on Juhani ’Jussi’ Ojalan tytär.

Tämä on oma pieni maailmansa, jonka isäni on alunperin visioinut, Elsi kuvailee Himoksen toimintaympäristöä.

Perheyrittäjyyden mäet, montut ja kumpareet ovat siis Elsille tuttuja vuosikymmenten takaa. Tätä taustaa vasten muutto pysyvästi Jämsään ja Himokseen oli Elsille luonteva päätös. Kun pakettiin lisätään vielä kauppatieteiden maisterin loppututkinto, niin kuinka muuten voisi ollakaan?

Tämä kutsu oli vuosia voimassa. Siihen tartuin, kun veri veti Jämsään.

Ruuhka-Suomi jäi taakse

Mutta missä Elsi Ojala vietti välivuodet?

Asuin Etelä-Suomessa. Työskentelin liikealalla elintarvikealan yrityksissä 14 vuotta. Tuona aikana syntyivät lapseni Elias ja Elvi.

Ruuhka-Suomen hulinaan hänellä ei ole enää mitään hinkua.

– Pienellä paikkakunnalla kaikki on yksinkertaista. Täällä kaikki tarpeellinen on lähellä. Täällä toivon joskus pääseväni eläkkeellekin.

Koti, lasten koulut ja työpaikka eli Himos – ne kaikki ovat vain muutaman minuutin ajomatkan päässä toisistaan. Tuota asiaa Elsi suuresti arvostaa, sillä perheenäidin kalenterissa ei ole liiemmin ylimääräisiä tunteja.

Eilenkin, vaikka oli sunnuntai ja kaunis sää, siivosin. Mutta joskus pitää sekin homma tehdä.

Perheyrittäjyys on elämäntapa

Himoksen rinneyritys on vahvasti Ojalan perheen käsissä. Juhani Ojala ja Päivi Kuokkanen käyttävät edelleen yhtiössä omistajan sananvaltaa. Elsin veli Jouni vastaa liiketoimijohtajana rinnetoiminnoista ja toimii tarvittaessa toimitusjohtajan sijaisena.

Lukiota käyvä Juhanin ja Päivin poika Joonakin on saanut jo pieniä tehtäviä hoidellakseen.

Eiköhän myös minun kasiluokkaa käyvä poikani tule ensimmäiselle työelämän tutustumisjaksolleen tänne, nauraa Elsi.

Vaikka perheyrityksessä lähimmät työkaverit ovat sananmukaisesti yhtä perhettä, kahvipöydässä voidaan jutella muustakin kuin työasioista, Elsi vakuuttaa. Toki, jos on toiselle työasiaa, siitäkin voi puhua vaikkei olisi työaikakaan.

– Elämäntapa tämä on.

Himos on iso työllistäjä

Oman perheen lisäksi Himos-Yhtiöt työllistää toistakymmentä henkeä vakituisesti. Kausityöntekijöitä on noin 120 henkeä. Vuosittainen liikevaihto vaihtelee 4-6 miljoonan euron välillä.

Luonnon armoilla olemme. Talvi tulee aina, mutta lumetuspakkasten saapumista emme voi mekään kovin pitkälle ennustaa.

Vaikka laskettelusesonki kestää alle puoli vuotta, työtä riittää sulan maan aikanakin.

Kesäkuun aikana ynnäillään mennyt kausi tilikirjoiksi ja elokuussa aloitetaan uuden sesongin valmistelu.

Kunnossapito- ja taustatyöt tulevaan kauteen pitävät kiireisinä. Heinäkuussa ehtii lomailla, kertoo Elsi Ojala.

Rinnepalveluissa riittää haastetta

Toimiston neuvotteluhuoneen seinä on täynnä karttoja ja kuvia. Himos nyt. Himos sitten, kun se on valmis.

Tällä hetkellä meillä ei ole suurta tarvetta rinnekapasiteetin lisäämiselle, toki laajennettavaakin vielä olisi. Tärkeintä olisi nyt palvelurakentaminen.

Palvelurakentaminen tarkoittaa hissien ajanmukaistamista, mutta myös välinevuokraamo- ja rinneravintolapalvelujen päivittämistä.

Himos on Suomen viidenneksi suurin laskettelukeskus ja sen vaikutuspiiriin sopisi lisääkin yrittäjiä. Sesonkiaikoina majoituskapasiteetti on iso haaste ja oheispalveluita kaivataan muutenkin. Alueen kehittyminen olisi kaikkien etu.

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n Laskettelijatutkimusten (IRO) mukaan elinvoimainen hiihtokeskus tuo jopa kymmenkertaisen hyödyn ympäristöönsä hissiliikevaihtoonsa suhteutettuna.

Olisipa aurinkoinen lauantai!

Vaikka lokakuun lumipyry valkaisi rinteet väliaikaisesti, lumen tykittäjät pysyivät vielä nahoissaan. Marraskuun ennusteet kun ovat kovasti plussan puolella.

Tavoite kuitenkin on, että itsenäisyyspäiväksi saisimme rinteitä auki.

Toimitusjohtajan unelmat ulottuvat jo keväthangille. Olisipa lauantaipäivä ja aurinko paistaisi. Viikonloppuisin hän koettaa ehtiä itsekin hetkeksi rinteeseen.

Silloin on hyvä fiilis ja kaikki ovat liikkeellä nauttimassa liikunnan ja laskemisen ilosta.

(Teksi: Päivi Ketolainen)