Kiinnostus metsäkoneisiin Nisula Forestin menestyksen avain

Metsäkoneita valmistava Nisula Forest on neljässäkymmenessä vuodessa kasvanut Nisulan veljesten omasta pajasta noin parinkymmenen työntekijän yritykseksi. Nisula Forestin tehdashalli sijaitsee Kuorevedellä.

Kasvun takana on mielenkiinto asioihin. Olemme halunneet etsiä uusia yksinkertaisia ratkaisuja. Lisäksi ympärillä on ollut hyviä ihmisiä, Nisula Forestin toimitusjohtaja Ali Nisula sanoo.

Ali Nisula aloitti 1970-luvun lopulla koneiden rakentamisen vanhemman veljensä Sepon kanssa. Aluksi koneet tehtiin omaan käyttöön, Nisulan veljekset tekivät itse metsäurakointia ja ostokoneet olivat hyvin kalliita.

80-luvun loppupuolella idearikkaat veljekset saivat ajatuksen uudenlaisesta hakkuukoneen nosturista, ja he tarjosivat ideaa Ponsselle. Ponsse innostui ajatuksesta, ja tästä alkoi yhteistyö. Kymmenisen vuotta myöhemmin Nisulan veljekset aloittivat yhteistyön Partekin kanssa.

Viimeiset noin kymmenen vuotta Nisula Forest on tehnyt metsäkoneita omalla yritysnimellään. Samalla metsäurakointi on jäänyt, koneet ja metallityöt vievät nykyään yrityksen kaiken ajan.

40 vuoden aikana Nisula Forestilla on ollut tiukkojakin paikkoja, joista yritys on kuitenkin selvinnyt hienosti. Kuoreveden kuntaliitos Jämsään vuonna 2001 oli yksi hankalista muutoksista. Nisula Forest teki tuohon aikaan vielä metsäurakointia, ja työalueet oli jaettu vanhan läänijaon mukaan.

Kuntaliitoksen jälkeen meiltä saman tien putosivat pois työmaat vanhan Hämeen läänin puolelta. Osasimme kyllä ennakoida, että niin siinä saattaa käydä, Ali Nisula kertoo.

1990-luvun alun laman aikaan Nisulat olivat juuri lainarahalla hankkineet lisäkalustoa metsäkoneurakointiin, kun korot nousivat rajusti.

Onneksi meillä oli silloin töitä, Nisula toteaa.

Nisula Forestin vahvuuksia on se, että yrityksellä on useita tuotteita, eikä se ole keskittynyt vain yhteen konemalliin. 2008 rahoituskriisin aikana Nisula Forestin monipuolisuus oli yrityksen pelastus. Kriisin vuoksi hakkuupäiden kysyntä romahti, mutta samalla energiakouria ostettiin paljon.

Pääsimme pahimman yli. Kyllä kriisi meillä näkyi, mutta emme joutuneet lomauttamaan, Nisula kertoo.

Nisula Forest on kasvaessaan laajentanut yrityksen tiloja tasaisin väliajoin. Nykyisellä paikallaan yritys on ollut vuodesta 1994. Ensimmäinen laajennus tehtiin vuonna 2002, ja seuraava kuusi vuotta myöhemmin 2008. Vuonna 2016 tiloja taas laajennettiin.

-Laajennus tuli tarpeeseen, varastotilaa tarvittiin lisää, Ali Nisula sanoo, ja toteaa, että varastot ovat taas jäämässä pieneksi.

Jämsän keskeinen sijainti on Ali Nisulan mukaan Nisula Forestille etu. Yritys hoitaa myös huoltotöitä, ja niitä tehdään aivan eteläisimmästä Suomesta pohjoiseen asti. Lisäksi Kuorevedellä on metsä hyvin lähellä, ja se on koneiden testauksessa tärkeää.

Nisula Forest valmistaa kaiken kaikkiaan vuodessa noin 250 hakkuu- ja energiakouraa. Suurin osa menee vientiin. Nisula Forestin kaukaisimmat vientimaat ovat Japani ja Brasilia, tärkeimmät ovat lähempänä Euroopassa Puola ja Ranska.

Menestys näkyy joskus myös ongelmina. Nisula Forestin tuotteet ovat olleet niin kiinnostavia, että niitä on alettu häpeilemättä kopioida. Yrityksen suunnittelemia ja valmistamia energiakouria on Ali Nisulan mukaan markkinoille tulon jälkeen kopioitu ympäri maailmaa.

-Jotkut kopioivat aluksi esitetekstimmekin sanasta sanaan, hän hymähtää.