Patapirtti tarjoaa nautintoja turvallisesta lähiruoasta

Ravintola Patapirtti Jämsän Himoksella panostaa turvallisiin ja puhtaisiin lähiraaka-aineisiin. Patapirtissä uskalletaan myös tehdä uutta ja eksoottista ruokaa. Viime talven uusi suosikkiruoka valmistettiin mehiläiskuhnurin toukista, joita Patapirttiin tuodaan Korpilahden Korpihon kylältä, Komppa-Seppälän luomutilalta.

-Aluksi ihmiset ovat epäilleet, että uskaltavatko kokeilla hyönteisruokaa, mutta maistettuaan sanovat, että onpa hyvää. Kuhnurintoukka on kuin pieni katkarapu, suutuntumakin on sama. Sen maussa on vivahteita pähkinästä, sienistä ja hunajasta, kertoo Patapirtin yrittäjä ja viininvalmistaja Tarja Uusipaasto.

Lähiruoan arvostus on Uusipaaston mukaan kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana. Ruoan turvallisuus merkitsee ihmisille nykyään paljon. Uusipaasto toteaa, että kotimaisten raaka-aineiden saatavuus on parantunut, kurkkua ja tomaattiakin saa jo ympäri vuoden. Jonkin verran Patapirtti ostaa myös ulkolaisia vihanneksia ja hedelmiä, ne pyritään ostamaan luomuna. Lähilihaa Patapirttiin hankitaan Karisalmen tilateurastamosta.

Patapirtti on suosittu myös ulkomaisten vieraiden keskuudessa. Uusipaasto kertoo, että suomalainen ruoka on saanut paljon kehuja.

Ranskalaisetkin ovat viihtyneet hienosti. He ovat tarkkoja viineistään, mutta ovat kovasti tykänneet meidän omasta makeasta mustaherukkaviinistämme. Suomalaiset sienet ja marjat toimivat myös hyvin ranskalaisille.

Venäläisten matkailijoiden vähenemistä Uusipaasto harmittelee. Talouspakotteet ovat saaneet aikaan sen, että Himokselle ei tule enää niin paljon venäläisiä turisteja kuin ennen. Uusipaasto sanoo, että suuri osa venäläisistä on hyvin avoimia ihmisiä, ja he arvostavat suomalaista ruokaa.

Kolmen sukupolven venäläisseurue oli meillä syömässä. Kolmella heistä oli alkupalana aurajuustokeittoa, jossa on mukana savupalvikinkkua. Muutkin maistelivat keittoa, ja sitten kuului, että ”Rouva, saammeko yhdeksän keittoa lisää?”, Uusipaasto kertoo.

Ravintola Patapirtti on Uusi-Yijälän tilan pihapiirissä Yijälänsalmen rannassa vastapäätä Pohjois-Himosta. Tilalla on myös marja- ja viinitila sekä majoituspaikkoja. 70 prosenttia yrityksen liiketoiminnasta tulee ravintolasta, majoituksen osuus on parikymmentä prosenttia ja loppu kymmenen prosenttia tulee viineistä.

Uusi-Yijälän tila on Tarja Uusipaaston vanha mummola, jossa hän vietti lapsuutensa onnelliset kesät.

Lehmät, vasikat, järvi, mansikkapaikat ja siilit, sitä samaa olen halunnut tarjota ihmisille. Nyt täällä ovat vielä lisäksi Himoksen rinteet, hän sanoo.

Ravintola Patapirtti aloitti vuonna 2005. Ensimmäiset kolme vuotta olivat Uusipaaston mukaan hurjaa kasvua. Sitten iski lama.

Pikkujouluaikaan marraskuussa 2009 myynti putosi 50 prosentilla vuoden 2008 marraskuun myynnistä, Uusipaasto kertoo.

Nousu alkoi hitaasti vuonna 2012. Tänä vuonna laman taittuminen jo näkyy. Uusipaasto sanoo, että Patapirtti on sopeutunut hienosti uuteen tilanteeseen.

-Pyrimme panostamaan laatuun. Asiakkaita on nyt vähemmän kuin ennen, mutta he jättävät Patapirttiin enemmän rahaa.

Patapirtin majoituspuolella käy Uusipaaston mukaan työmatkalaisia, eläkeläisiä sekä paljon perheitä, jotka tulevat vuodesta toiseen.

Olen päässyt seuraamaan perheiden lasten kasvamista, hän sanoo.

70 prosenttia Patapirtissä yöpyvistä on suomalaisia, loput tulevat etupäässä Saksasta, Ranskasta, Ruotsista ja Virosta.

Himoksen alueen yrittäjillä on Uusipaaston mukaan paljon markkinointiyhteistyötä sekä muita yhteisiä kehityshankkeita.

-Me olemme verkostoituneita, halutessaan muilta saa apua, tukea ja kannustusta.

Uusipaasto pitää Himosta ja Jämsän seutua muutenkin hyvänä paikkana yrittämiselle.

Parin tunnin matkan päässä on paljon ihmisiä. Jämsässä on muutenkin ihana olla, täällä on paljon kätkettyjä helmiä.

Tutustu: http://www.patapirtti.fi/