OhranHyvä on Myllymäen uusin yritys

Varpu Ohralahti perusti elokuun alussa lounasravintolan Myllymäkeen. Myllymäki I -teollisuusalueella toimii noin 50 yritystä, jotka UPM:n tehdas mukaan lukien työllistävät noin 700 henkilöä, joten alue oli erittäin otollinen paikka lounasravintolalle.

Maistuvan ruoan salaisuus piilee omin käsin tekemisessä.

– Pyrin tekemään itse mahdollisimman paljon alusta pitäen, kuvailee OhranHyvän yrittäjä Varpu Ohralahti periaatettaan.

Myllymäen alueella olikin iso aukko ateriapalveluissa, kun ThyssenKruppin yhteydessä oleva ruokala oli puolitoista vuotta ilman yrittäjää. Kun Varpu ja Risto Ohralahti muuttivat Tampereelta Länkipohjaan, Varpu alkoi etsiä lähialueelta sopivaa yrityspaikkaa.

– Jämsekissä ehdotettiin Myllymäkeä. Tämä tuntuikin hyvältä vaihtoehdolta. Nyt meillä on koti, yritys ja koko elämä Jämsässä.

Suuri osa lounasasiakkaista on lähiyritysten työntekijöitä. Kotoinen ja konstailematon lounastarjonta on heidän mieleensä.

 

Kestitään kuin piispaa pappilassa

Varpu Ohralahdella on pitkä kokemus ravintola-alalta. Pikkutyttönä hän seurasi innokkaana televisiota, kun Seija Pukonen kokkasi herkkuja kotikokkiohjelmassa.

Ensin minusta piti tulla kotitalousopettaja, mutta sitten päädyin ravintolaan töihin, kertoo Varpu.

Pitkän uransa aikana hän on työskennellyt tarjoilijana, keittäjänä, ravintolapäällikkönä sekä yllätys, yllätys: tanssinopettajana. Ravintola-alan yrittäjäksi Varpu ryhtyi 2003. Tampereen suuntaan hän tekee edelleen keikkoja, sillä hän laittaa pitoja itselleen piispalle.

Yrittäjän päivät venyvät kellon ympäri. Kello soi arkiaamuina puoli kuudelta ja kotiin pääsee viiden tienoissa. Pääosin Varpu hoitaa OhranHyvää itse, eläkkeellä oleva puoliso Risto auttelee tiskien kanssa.

Usein kirjalliset työt jatkuvat vielä iltaisin. Sunnuntaisin käyn jo valmistelemassa seuraavan viikon asioita työpaikalla. Mutta tähän olen tottunut, hymyilee yrittäjä. Toki joskus on myös huilattava. Joulun ajan OhranHyvä on kiinni, kun pariskunta lomailee.

 

Myllymäki on potentiaalinen paikka yritystoiminnan laajentamiselle

Länkipohjassa Ohralahdilla on talo järven rannalla ja upeat maisemat ympärillään. Tanssiharrastus ja lenkkeily koiran kanssa pitävät yllä kuntoa.

Varpun ruokala on saanut mukavan vastaanoton Myllymäessä, mutta hän haluaisi mielellään vielä kehittää yritystoimintaa. Hän olisi valmis laajentamaan pitopalvelua ja viemään tarjoamiset tilanteen vaatiessa vaikka asiakkaiden kotiin.

Toiminnan laajentaminen mahdollistaisi myös lisähenkilökunnan palkkaamisen.

Erityisesti vanhusten ateriapalvelu on asia, jota Varpu haluaisi kehittää. Kaupungin ateriapalvelu on siirtynyt kylmäkuljetuksiin, mutta yrittäjien toimesta voisi virittää myös lämpimän ruoan kuljetusta.

Ikäihmisiä hän haluaisi palvella Myllymäessäkin. Kun työporukat ovat päivällä lounastaneet, OhranHyvässä jää hyvää aikaa ikäihmisten kohtaamiseen.

– Senioreille maistuu kotoinen ruoka. Haussa onkin taksiyrittäjä, joka kokoaa vanhuksia kyytiin ja tuo heidät tänne ruokailemaan.

Ikäihmisten kimpparuokailu olisi myös sosiaalinen tapahtuma, sillä monet vanhukset ovat kovin yksinäisiä.

(teksti ja kuvat: Päivi Ketolainen)