Kaupunginjohtaja Salminen: Jämsää ei voi ohittaa

Sijainti, sijainti ja sijainti, kaupunginjohtaja Salminen aloittaa listan, kun häneltä kysyy Jämsän parhaita puolia yrittäjien näkökulmasta.

– Jämsä sijaitsee Jyväskylän, Tampereen ja Lahden risteyspaikassa, ei tätä voi ohittaa, Ilkka Salminen sanoo.
Jämsässä on mainion sijainnin lisäksi paljon muutakin hyvää ja elinvoimaista. Salminen toteaa Jämsän seudun olevan Euroopan suurin paperinvalmistaja. Uusiakin mittavia liiketoimia Jämsään on tulossa.

– Hallin uusi, iso datakeskuspuisto on 65 hehtaarin kokoinen, Salminen sanoo.

Jämsässä asuu noin 21 500 ihmistä, mutta suuret yleisötapahtumat tekevät kaupungista kokoaan vilkkaamman. Konenäyttely FinnMETKO tuo Jämsän Myllymäelle noin 35 000 messuvierasta. Himoksen tapahtumat keräävät seudulle suuren yleisön. Massaurheilutapahtumiakin Jämsän seudulla järjestetään, vuonna 2013 Jukolan viesti toi Jämsään 15 000 suunnistajaa.

Keskeisen sijaintinsa vuoksi Jämsän liepellä kulkee suuret määrät matkaajia. Jyväskylä-Tampere -tien ja Lahden tien risteyksestä ajaa vuosittain 3,6 miljoonaa autoa.

Hyvät rakenteet yrittäjyydelle

Jämsä on vakaa kunta, kaupungin talous on kunnossa. Jämsän kunnallisveroprosentti on 21, eikä sitä ole Salmisen mukaan tarvetta nostaa.

– Jämsä on vahva, itsenäinen kunta. Emme ole liittymässä mihinkään. Terveydenhuolto on Jämsässä hyvällä mallilla. Jos tänään rikon polveni, niin voin jo samalla viikolla olla leikkauksessa.
Jämsässä on vielä pienen kaupungin etuja. Asumiskustannukset ovat Salmisen mukaan maakunnan edullisimmat.

Jämsän kaupungin yhteistyö seudun yrittäjien kanssa sujuu hyvin. Salminen toteaa, että kaavoitus toimii kaupungissa. Yleiskaava on hiljattain päivitetty, eikä yllätyksiä tältä osin ole tulossa. Jämsässä jo pitkään toimineet suuret yritykset, kuten esimerkiksi Jämsänjokilaakson paperitehtaat, Patria, ThyssenKrupp ja Elosen leipomo sekä Himoksen ja Päijänteen voimakas matkailu takaavat, että seudulla on hyvä yrittää. Rakenteet yrittämiselle ovat kunnossa.

– Jämsänjokilaakso on valtakunnan viiden suurimman sähkönkäyttäjän joukossa. Datakeskuksen myötä Halliin on tulossa erittäin nopeat datayhteydet, kaupunginjohtaja Salminen sanoo.

Peruspalvelut ja harrastusmahdollisuudet hyvässä kunnossa

Kotikaupunkina Jämsä on turvallinen pikkukaupunki, jossa on kaikki tarvittavat palvelut. Salmisen mukaan ainoastaan oopperaa tarvitsee lähteä katsomaan lähiseudun suurempiin kaupunkeihin. Lapsiperheille Jämsä on hyvä valinta kotipaikaksi.

– Jämsässä on oma lukio, ja koulut ovat kunnossa. Olemme peruskorjanneet kouluja kymmenillä miljoonilla euroilla, Ilkka Salminen kertoo.

Harrastusmahdollisuuksia Jämsässä riittää laidasta laitaan, varsinkin liikuntamahdollisuuksia on paljon Himoksen hiihto- ja laskettelumaisemista erilaisiin urheilujoukkueisiin.

– Tanssiakin Jämsässä harrastetaan neljässä seurassa. Meillä on kolme jäähallia ja paljon urheiluseuroja, uimahalli ja Jukka Virtasen nimikkokenttä jalkapalloilijoille, Salminen luettelee.

Salmisen omat harrastukset ovat golf, moottoripyörät ja metsänhoito. Hän toteaa, että golfille on Himoksessa erinomaiset mahdollisuudet.